Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου 2016 συναντήσαμε για δεύτερη φορά την ομάδα των εκπαιδευτικών από σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αττικής. Κατά το τριήμερο αυτό, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε υλικό και δραστηριότητες που έχει παραχθεί από την ομάδα έργου της Δημοκρατικής Παιδείας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκτενή παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να βρουν εκπαιδευτικό υλικό και να οργανώσουν δράσεις στις τάξεις και τα σχολεία τους με άξονα το  Δίκτυο Εννοιών που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν η Δέσποινα Παρασκευά- Βελουδογιάννη και η Μαγδαληνή Τσεβρένη.

Πιο συγκεκριμένα, η Μαγδαληνή Τσεβρένη με αφορμή στερεότυπα και κοινοτοπίες που ακούγονται συχνά, εξέτασε διάφορους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται η ελευθερία από τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, από τη φιλοσοφία, καθώς και πώς έχει χρησιμοποιηθεί από την ιστορία. Επιπλέον, συζήτησε τις έννοιες της ισότητας και της δικαιοσύνης και μας κάλεσε να προβληματιστούμε με δημιουργικό τρόπο για την κρίσιμη έννοια της δημοκρατίας μέσω ενός debate.

Η Δέσποινα Παρασκευά- Βελουδογιάννη μας προσκάλεσε να αναζητούμε γεγονότα και ερμηνείες και να αμφιβάλλουμε για τα «προφανή» σχετικά με τις έννοιες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Επίσης, προσέγγισε τις βασικές αντιλήψεις του ναζισμού με στόχο να μας βοηθήσει να εξοπλιστούμε με τα κατάλληλα γνωστικά και συλλογιστικά εφόδια ώστε να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε αλλά και να στεκόμαστε κριτικά απέναντι σε αντίστοιχες αντιλήψεις που ενδεχομένως εκφράζονται ακόμα και σήμερα. Προσέγγισε το φαινόμενο του αντισημιτισμού με ερευνητική και κριτική ματιά και συζήτησε σχετικά με τον σεξισμό καθώς οι διακρίσεις βάσει του φύλου συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας και μία από τις βασικές αιτίες της κοινωνικής ανισότητας.

Εκτός του Δικτύου Εννοιών, παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες: η Θάλεια Δήτσα παρουσίασε βιωματική δραστηριότητα βασισμένη στο κοινωνικό πείραμα της Actionaid για το ρατσισμό, η Carolin Philipp και η Δήμητρα Σούμα παρουσίασαν τη δραστηριότητα με τίτλο «Αριθμοί και ανισότητα» η οποία αναφέρεται στην κατανομή του παγκόσμιου πληθυσμού και πλούτου και ο Ορέστης Διδυμιώτης παρουσίασε τρεις δραστηριότητες με τίτλο «Πού είναι ο Άουγκουστ;», «Υψωμένες γροθιές στον αέρα» και «Μαρτυρίες από το Άουσβιτς».

Πριν ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση, ο Ορέστης Διδυμιώτης και ο Γεράσιμος Κουζέλης συζήτησαν πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν στα σχολεία για την δημοκρατία και το τριήμερο έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αξιολόγησης σχετικά με την πορεία του προγράμματος επιμόρφωσης. 

Οι πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν θα αναρτηθούν σύντομα στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Δημοκρατικής Παιδείας.

14484966_316814432013829_2069122994664204634_n        14581461_1784151161859378_5579498050013087760_n