Παιδαγωγικό εργαστήριο για τον ρατσισμό και τη μετανάστευση των Ελλήνων και των Ελληνίδων στο εξωτερικό. Η προτεινόμενη δραστηριότητα επιδιώκει να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση αναδεικνύοντας το γεγονός ότι στο παρελθόν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν υπάρξει πρόσφυγες και μετανάστες/μετανάστριες εξαιτίας των πολέμων ή των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Έχουν ζήσει την απόρριψη, την επιθετικότητα και την υποτίμηση ως ξένοι και ξένες σε άλλους τόπους από αυτούς στους οποίους γεννήθηκαν και σίγουρα πολλοί παππούδες, γιαγιάδες ή γονείς των μαθητών έχουν τέτοια βιώματα, άμεσα ή έμμεσα από τις οικογενειακές διηγήσεις. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναθεωρήσουν στερεότυπα, προκαταλήψεις, εχθρικές συμπεριφορές και στάσεις και να μάθουν να αποδέχονται τον Άλλο.

Κατεβάστε τον οδηγό του εργαστηρίου εδώ.

Κατεβάστε τον φάκελο του/της εκπαιδευτικού με ιστορικές πληροφορίες, προτεινόμενη βιβλιογραφία και διαδικτυακές συνδέσεις εδώ.

Κατεβάστε το «Φύλλο εργασίας 1» του εργαστηρίου εδώ.

Κατεβάστε το «Φύλλο εργασίας 2» του εργαστηρίου εδώ.

Κατεβάστε το «Φύλλο εργασίας 3» του εργαστηρίου εδώ.

Κατεβάστε το «Φύλλο εργασίας 4» του εργαστηρίου εδώ.

Κατεβάστε το «Φύλλο εργασίας 5» του εργαστηρίου εδώ.

Κατεβάστε το «Φύλλο εργασίας 6» του εργαστηρίου εδώ.

Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, πρόγραμμα «Δημοκρατία και εκπαίδευση», εκπαιδευτικό υλικό «Όψεις του ρατσισμού» (προσβάσιμη εδώ).

Σχολιάστε