Η δραστηριότητα «Ζωγραφίζουμε ταυτότητες» είναι ένα καλλιτεχνικό παιχνίδι με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών για τον τρόπο με τον οποίο χτίζεται μία ταυτότητα. Κύριος στόχος είναι η κατανόηση ότι η ταυτότητα κάθε ατόμου είναι κάτι πολύπλευρο, που δεν σχετίζεται μόνο με το φύλο, την καταγωγή και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά.
Τα παιδιά, αφού ζωγραφίσουν σε ένα χαρτί εικόνες που αντιπροσωπεύουν πέντε αγαπημένα τους πράγματα, όπως το φαγητό ή ένας παιδικός ήρωας, καλούνται να βρουν ομοιότητες με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης τους, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν ζωγραφίσει κάτι κοινό. Θα αντιληφθούν, έτσι, ότι οι κοινές προτιμήσεις τους είναι περισσότερες από τα στοιχεία που φαινομενικά τα χωρίζουν, ενώ θα οδηγηθούν στο συμπέρασμα ότι οποιεσδήποτε γενικές κατηγοριοποιήσεις σπανίως είναι βάσιμες.

Τη δραστηριότητα «Ζωγραφίζουμε ταυτότητες» μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Ολόκληρο το εγχειρίδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Πηγή: Έλενα Παπαμιχαήλ (επιμ.), Ανακαλύπτοντας τον Ελέφαντα, αγωγή υγείας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων

Σχολιάστε