Πώς παρουσιάζονται οι μετανάστες στα ΜΜΕ; Τα ΜΜΕ αναπαράγουν ρατσιστικές απόψεις ή μεταφέρουν απλώς γεγονότα; Στο υλικό που ακολουθεί, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου Αχαρνών δίνουν τη δική τους απάντηση στο ερώτημα, καθώς μελετούν και αναλύουν δημοσιεύματα στον τύπο που αφορούν τους μετανάστες προκειμένου να τα αξιολογήσουν.

Κατεβάστε το κείμενο-πλαίσιο εδώ.

Κατεβάστε τις δραστηριότητες εδώ

Επειδή οι ειδήσεις που παρουσιάζοντα στο κείμενο-πλαίσιο είναι παλιές, ίσως είναι καλό να παραληφθούν οι προτάσεις που αφορούν τη διερεύνησή τους καθώς θα είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία. Επίσης, η δραστηριότητα εν γένει θα μπορούσε να βασιστεί όχι στη διερεύνηση του ημερήσιου τύπου αλλά σε ειδήσεις από ειδησεογραφικά πρακτορεία που λειτουργούν ηλεκτρονικά, αν ο/η εκπαιδευτικός εκτιμά ότι έτσι οι μαθητές και οι μαθήτριες διευκολύνονται.
Πηγή: Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, Δίκτυο Σχολείων κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, Μπορούμε Μαζί Ενωμένοι. Ερευνώντας και σχολιάζοντας τη σχέση των ΜΜΕ με τον ρατσισμό. Βιβλίο του μαθητή / της μαθήτριας, Αθήνα 2004 (προσβάσιμη εδώ).

Σχετικά

Σχολιάστε