Κατά το τριήμερο 05-07/02/2016 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος επιμόρφωσης στη Θεσσαλονίκη (20 ώρες). Η ομάδα της Δημοκρατικής Παιδείας είχε τη χαρά να γνωρίσει εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται σε σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Στην επιμόρφωση συμμετείχαν τέσσερις (4) νηπιαγωγοί, επτά (7) δάσκαλοι και δεκατέσσερις (14) καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων.

Την Παρασκευή 05/02/2016, η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε την παρουσίαση και τη διάχυση του προγράμματος και συζητήσεις για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών σχετικά με ζητήματα δημοκρατίας στα σχολεία.

Το Σάββατο 06/02/2016, ο Π. Χαραβιτσίδης και ο Κ. Βουλαλάς πραγματοποίησαν εισήγηση με τίτλο «Για μια Δημοκρατική Παιδεία: Αρχές, ιδέες, πρωτοβουλίες, δράσεις της σχολικής κοινότητας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών». Η Ι. Καρυδοπούλου, η Δ. Παρασκευά-Βελουδογιάννη και η C. Philipp συζήτησαν σχετικά με την έννοια της ρητορικής μίσους και παρουσίασαν μια βιωματική δραστηριότητα από το Εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης «Σύνδεσμοι». Επίσης, η Η. Ποταμούση παρουσίασε δραστηριότητες και υλικό από το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Μ. Τσεβρένη, η Θ. Δήτσα και η Φ. Κοκκινάκη παρουσίασαν στους εκπαιδευτικούς μια δραστηριότητα σχετική με τους όρους στερεότυπα, κοινοτοπίες, διακρίσεις, προκαταλήψεις, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό της Δημοκρατικής Παιδείας.

Την Κυριακή 07/02/2016, ο Δ. Ζάχος συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την εκπαίδευση για τη δημοκρατία, την κριτική σκέψη και τη συμμετοχική δραστηριότητα. Ο Κ. Τσιτσελίκης ανέπτυξε ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση της ετερότητας στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με της μειονότητες και τους μετανάστατες. Ο Γ. Μαυρομάτης μίλησε για τη μειονοτική εκπαιδευτική πολιτική και στο τέλος ο Ν. Τσαφταρίδης μαζί με τον Γ. Μαυρομάτη παρουσίασαν μορφές δημιουργικής αυτοοργάνωσης στη σχολική τάξη.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν, επιμορφωτές και συμμετέχοντες, γιατί μαζί είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε προβληματισμούς και εμπειρίες. Επίσης, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης που μας παραχώρησε το χώρο των συναντήσεων μας.

Epimorfosi_Thess_widescreen